İlçe Başkanımız Anıl Çakır’dan 28 Dünya Doğa Koruma Günü Mesajı

28.07.2024

Bugün 28 Temmuz Dünya Doğa Koruma Günü. Bu özel günün öncelikli hedeflerinden biri, nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanları kurtarmaktır. Aynı zamanda, flora, fauna, enerji kaynakları, toprak, su ve hava gibi doğal kaynak bileşenlerini bozulmadan korumak da bugünün amaçları arasında yer alıyor. Doğal kaynaklarımızı koruma konusunda farkındalığı artırmak için her yıl 28 Temmuz’da kutlanan Dünya Doğa Koruma Günü, sağlıklı bir çevrenin sağlıklı bir toplumun temelini oluşturduğunu vurgulamaktadır.


İçinde yaşadığımız gezegenin doğal kaynakları hava, güneş ışığı, toprak, mineraller ve su gibi bileşenlerden oluşmaktadır. Gezegenin kaynaklarının tümü, şu an dünya üzerinde yaşayan 8 milyar insan tarafından kullanılmaktadır. Bununla birlikte, 2037 yılına kadar insan nüfusunun 9 milyarı geçeceği ihtimali göz önüne alındığında, kaynakların çok hızlı tüketildiğini fark edip kaynak kıtlığının yaklaştığını öngörmek hiç de şaşırtıcı değildir.


Ne yazık ki, türler 10 milyon yılda hiç görülmemiş bir hızla yok olmaktadır. Yaklaşık bir milyon bitki ve hayvan türü yok olmanın eşiğindedir. Dünyadaki kara kütlesinin yalnızca yüzde 12,5'u doğal rezervlere ayrılmış durumdadır. Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya ve Avustralya, istilacı türler sebebiyle yıllık yaklaşık 316 milyar dolarlık kayıp yaşamaktadır. Türkiye’de ise bu kayıp 100 milyar dolardan fazladır. WWF’nin Yaşayan Gezegen Raporu 2020 (Living Planet Report) ise 1970 ve 2016 yılları arasında küresel kuş, amfibi, balık, memeli ve sürüngen popülasyon boyutlarında ortalama %68’lik bir düşüş olduğunu belirtmektedir. Tatlısuda yaşayan türlerin popülasyonu diğer türlere göre çok daha fazla tehlikededir. 1970 ile 2018 yılları arasında ortalama %84 oranında azalmış ve hızla azalmaya devam etmektedir.


Doğal kaynaklarımızın korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakılması adına hep birlikte hareket etmeli ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Dünya Doğa Koruma Günü vesilesiyle tüm vatandaşlarımızı doğayı koruma konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyorum.