Erzurum Kongresi’nin 105. Yıldönümü kutlu olsun

23.07.2024

CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır:

Manda ve himayenin reddedildiği Erzurum Kongresi’nin 105. Yıldönümü kutlu olsun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, Erzurum Kongresi’nin 105. Yıl dönümü münasebetiyle kutlama mesajı yayımladı. İlçe Başkanı Çakır, “Erzurum Kongresi’nde ‘Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz’ ilkesiyle milli mücadelemizin yol haritasını belirlemiştir.” dedi.

MİLLİ SINIRLAR İÇİNDE VATAN BİR BÜTÜNDÜR, PARÇALANAMAZ

İlçe Başkanı Çakır, günün anlam ve önemi hakkında mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bugün, milli mücadelenin en önemli dönüm noktalarından biri olan Erzurum Kongresi'nin 105. yıl dönümünü büyük bir onur ve gururla anıyoruz. 23 Temmuz-7 Ağuastos 1919 tarihlerinde toplanan Erzurum Kongresi, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük yolundaki kararlılığını tüm dünyaya ilan eden bir irade beyanıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirilen bu kongre, vatanımızın bütünlüğünü ve milletimizin bağımsızlığını koruma adına atılan cesur bir adımdır. Erzurum Kongresi, "Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz" ve "Kuvayı Milliye'yi amil ve irade-i milliyeyi hakim kılmak esastır" ilkeleriyle, milli mücadelemizin yol haritasını belirlemiştir.”

ERZURUM KONGRESİ’NİN ÖNEMİ

Erzurum Kongresi’nde Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verildiğini hatırlatan İlçe Başkanı Çakır, Erzurum Kongresi’nin önemi hakkında şunları söyledi: “İlk kez millî sınırlardan bahsedilmiş ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalandığı anda Türk vatanı olan topraklarının parçalanamayacağı açıklanmıştır. Toplanış şekli bakımından bölgesel olmasına karşın aldığı kararlar bakımından millî bir kongredir. İlk defa geçici bir hükûmetin kurulacağından bahsedilmiştir. Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi'ne bir ön hazırlık çalışması niteliğindedir. İlk kez başkanlığını Mustafa Kemal'in yaptığı dokuz kişilik bir Temsil Heyeti oluşturuldu. Bu Temsil Heyeti bir hükûmet gibi görev yapacaktır. (Temsil Heyeti'nin görevi TBMM'nin açılmasına kadar devam edecektir.) Erzurum Kongresi'nin bir önemi de Batı Anadolu'da Yunan kuvvetlerine karşı mücadele eden Kuvâ-yi Milliye üzerinde büyük moral etkisi yapmış olmasıdır. Erzurum Kongresi, Mustafa Kemal'in sivil olarak görev aldığı ilk yerdir. Bölgesel bir kongredir.

ERZURUM KONGRESİ’NİN 105. YIL DÖNÜMÜNDE HEP BİRLİKTE YÜRÜME KARARLILIĞIMIZI BİR KEZ DAHA VURGULUYORUZ

CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, mesajını şu ifadelerle sonlandırdı: “Bu önemli gün vesilesiyle, Erzurum Kongresi'nin kahramanlarını, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, minnet, rahmet ve saygıyla anıyoruz. Onların azim ve kararlılığı, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesindeki en büyük ilham kaynağı olmuştur. Erzurum Kongresi'nin 105. yıl dönümünde, milletimizin birliği, beraberliği ve bağımsızlık ruhunu yeniden hatırlıyor; aydınlık yarınlara hep birlikte yürüme kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz.”